Gezinimi atla

Hızlı ve hassas ölçüm

İspanya Madrid'te bulunan, havacılık ve savunma uygulamaları için kompleks parçalar üretiminde uzmanlaşmış bir mühendislik firması, bir Renishaw REVO® beş-eksenli ölçüm kafası ve prob sistemi satın aldı. Bu yenilik, yüksek verimli CNC takım tezgahlarına uygun kalite kontrol ve denetimi sağlayarak, denetleme süresinde beşte bir azalmaya sebep oldu.

Artık en azından teknolojinin söz konusu olduğu durumlarda bir işi farklı yollardan yapmanın daha kolay olduğu bir gerçek. Örneğin takım tezgahlarını programlamak ve çalıştırmak daha basit. Hızlı prototip üretme, ürün geliştirmenin şimdiye kadar olduğundan daha hızlı ve ucuz olması anlamına geliyor. Kullanıcı dostu CAD yazılımı fiziki prototiplere olan ihtiyacı tamamen ortadan kaldırabilir. Bunların hepsi gerçekte yaptığınız veya yapmaya çalıştığınız şeyin oldukça kolay olduğunu varsaymaktadır. Ancak Mecanizados Escribano tarafından tasarlananlar gibi bir kaç milyon dolarlık karmaşık havacılık sistemlerinden üretiyorsanız, o zaman durum değişiyor.

Firmanın proje müdürü Juan A. Humanes şunları anlatıyor, "Bir takım tezgahı aldığımızda tüm seçenekleri tanımlarız. Ancak en iyi tezgahlara sahip olmak denklemin sadece bir kısmıdır. Müşterilerimiz çok detaylı parça kontrolü istiyorlar. Bu, özellikle parçaların karmaşık ve çok sıkı toleranslara göre işlenmiş olduğu durumlarda, metroloji departmanının bir dar boğaz oluşturma olasılığının her zaman olduğu anlamına geliyor."

Bay Humanes sözlerine şöyle devam ediyor, "Müşterilerin taleplerine bağlı olarak, işlenmiş parçaların %10'u ila %100'ü arasında ölçü kontrolü gerçekleştiriyoruz. Şu anda bir Metris CMM'e bağlı olan Renishaw REVO sistemi, temasla tetiklemeli sistemler ile ölçülmesi çok zor veya imkansız olacak pek çok serbest formlu yüzeyi çok hızlı bir şekilde ölçmektedir. Bazı durumlarda, mesela Typhoon için kompleks bir aviyonik şase denetiminde, REVO parça başına geçen süreyi genel anlamda %80'e varan bir oranda azaltarak, denetleme verimliliğimizi 5 kat oranında arttırdı.

REVO beş – eksenli kafanın esas özelliği, üç-eksenli tarama kabiliyetine sahip büyük kütleli bir CMM’in hızlı bir şekilde hareket ettirilmesi amacıyla yapılacak herhangi bir girişim ile oluşan atalet hatalarından kaynaklanan sınırlarına sahip olmayışıdır. Üç – boyutlu taramada kabul edilebilir hassasiyet sağlamanın tek olası yolu tezgah hareket hızını azaltmaktır Bununla birlikte, REVO, tarama yaparken, kendi dinamik hatalarından etkilenmeksizin parça geometrisindeki değişiklikleri hızla algılayan kafa ve tezgahın senkronize hareket yöntemini kullanır. CMM ölçümler yapılırken, hassasiyeti etkilemeden, sabit bir hız ile hareket edebilir.

REVO ayrıca CMM kullanıcılarına, ölçülen yüzeyi yakından algılayarak ölçüm hassasiyetini geliştiren, sonsuz sayıda kafa pozisyonu ve yenilikçi uç algılamalı prob teknolojisinin avantajlarını sunmaktadır. Hız, esneklik ve hassasiyet birleşiminin, daire, helezon, alan ve conta taranması, gerektiğinde, hızlı tek – dokunmalı ölçme rutinleri ile, geniş kapsamlı tarama ölçüm uygulamalarında olağanüstü bir performans verdiği kanıtlanmıştır.

Artan talebi karşılamak için genişliyor

Escribano fabrikasını gezme şansına sahip olan her ziyaretçi, tesisin boyutunu ve bu büyüklükte bir üretim için gerekli olan yatırımın önemini görebilir. Juan A. Humanes bunun yıllık 1 milyon € ve 1.5 milyon € arasında olduğunu ve firmanın CNC tezgahlarından çoğunun üstün kaliteli Japon veya İsviçre yapımı çok paletli ve eksenli: Makino, Matsuura, Mazak; Sodick kablolu EDM'ler ve Jung marka CNC hassas taşlama tezgahları olduğunu açıklıyor. Söz konusu tezgahların hepsi, özenle bakımları yapılan, ayarlama süresi ve atıl kalma süresini minimuma indirmek için konfigüre edilmiş olan, çoğunlukla Renishaw OMP40 iş miline monte temaslı probların ve NC4 lazerli temassız takım ayar sistemlerinin kullanıldığı en son modellerdir.

Escribano, mevcut binasına sığmayacak kadar büyüdü ve önümüzdeki haftalarda taşınacağı yeni bir tesis tasarladı ve inşaa etti. Taşınana kadar, firmanın denetleme ekipmanının bulunduğu ana atölyeye bitişik iki küçük oda kalabalık olacak. Bu iki odanın daha büyük olanında Renishaw probları monte edilmiş üç adet DEA Global Advance koordinat ölçüm tezgahı (CMM'ler) termal görüntüleme kameralarından Müşterek Taarruz Uçağı bileşenlerine kadar her şey için üretilmiş parça numunelerini kontrol etmektedir. Ana metroloji laboratuvarının yanında firmanın en büyük CMM'i olan Metris LKV'nin bulunduğu daha küçük bir oda var. Bu CMM, yakın zamanda denetim ekipmanına yapılan yaklaşık 300,000€ tutarındaki bir yatırımın parçası olan Renishaw REVO beş-eksenli ölçüm kafası ve prob sistemi ile donatılmıştır.

Metris ve Renishaw REVO kombinasyonu en hassas mühendislik işlerinin metroloji ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli olacaktı. Ama Escribano normal atölyelerden değil ve müşterileri de bir parça daha talepkar. Bu durum da firmanın diğer ileri metroloji sistemlerine daha fazla yatırım yapmasına neden oluyor. Örneğin pürüzlülüğü ölçmek için bir beyaz ışık interferometresi ve bir parça yüzeyinin boyutunu ve dokusunu değerlendirme becerisine sahip bir temaslı profil ölçer gibi...

İleri uzmanlık ve teknoloji 

Madrid'te bulunan firma, ileri teknolojiye dayanan uygulamalar için bileşenler ve sistemler sağlamak üzere çok nadir rastlanan uzmanlık ve teknolojili özel mühendislik atölyelerine sahiptir. Escribano'da hiç kimse müşterileri veya onların ürünleri hakkında konuşamaz veya konuşmayacaktır, ancak Humanes firmanın ne yapmak için hazır olduğunu ve bunu nasıl yaptığını anlatmaktan mutluluk duyuyor.

"Uçaklarda kullanılan alüminyum, paslanmaz çelik, nikel alaşımları, bakır ve titanyumdan yapılmış karmaşık 5-eksenli parçaları işlemek konularında uzmanlaştık," diyor. "Bu tür bir işte iyi olmanın tek yolu teknoloji ve insanlara gerekli yatırımları yapmaktan geçiyor. Müşterilerimiz dünya çapındaki en iyi donanımlı tedarikçiler arasından seçim yapabiliyorlar, bu nedenle onları tam olarak istediklerini, tam istedikleri zamanda teslim edebileceğimize inandırmalıyız."

Escribano'nun üretiminin büyük bir kısmı Amerikan savunma sektörü için. Muhtemelen Amerika'da bu alanda yeryüzündeki herhangi bir ülkede bulunandan çok daha fazla sayıda küçük, özel sektöre ait mühendislik firması mevcuttur. Öyleyse soru şu; bir Amerikan savunma müteahhiti en karmaşık ve kalitenin kritik olduğu bazı parçalarını neden kendisine daha yakın bir firma yerine, İspanya'da bulunan bir firmaya yaptırmayı tercih eder?

Humanes bu soruyu şu şekilde cevaplıyor, "Bazı insanlar İspanyol iş gücü maliyetinin benzer bir Amerikan firmasında olacağından daha düşük olduğu için işi aldığımızı varsayabilirler. Ancak yanılıyorlar. Böyle olsaydı, iş kolaylıkla Asya'ya giderdi. Gerçek şu ki, biz en iyi teknolojiye yatırım yaptığımız ve insanları üst düzeyde eğittiğimiz için rekabetçiyiz. Biz kendimizi yalnızca İspanya veya Avrupa'daki rakiplerimizle karşılaştırarak değerlendirmiyoruz, dünyadaki en iyi firma olmayı amaçlıyoruz."

Teknoloji sayesinde genel hassas parça mühendisliği daha kolaylaşıyor olabilir. Ancak Escribano'nun hassas parça mühendisliğinin neredeyse tüm standartlarını karşılama arzusu, yaşanmış ve anımsanan en kötü ekonomik durgunluk sırasında bile - ve İspanyol ekonomisi de bu etkileri her ülke kadar şiddetli bir şekilde hissederken - bu aile firmasının günde 20 saat çalışması anlamına gelmektedir.